Kuchnia
Tu będą pyszne przepisy:
A oto jak to zrobić:
1. Szparagi należy dokładnie opłukać i odłamać zdrewniałe końce – powinny się same ułamać w odpowiednim miejscu ( ja dodatkowo obieram ze skórki, ale nie jest to wymagane przy zielonych szparagach). Następnie umieszczamy w gorącej osolonej wodzie, dodajemy 1 łyżkę cykru i gotujemy ok. 4-5 minut. Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy z każdej strony ok. 1 min.
2. Aby przygotować sos: do małego naczynia nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy majonez, musztardę i dokładnie mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem smarujemy podgrzaną bagietkę, dodajemy podsmażone szparagi i nakładamy jajko w koszulce.Całość posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
A oto jak to zrobić:
1. Mięso dokładnie myjemy i wycieramy. Oprószamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Oliwę z oliwek, miód i musztardę mieszamy w dużym kubku (naczyniu), dodajemy pozostałą część suszonego majeranku i ocet winny. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (wskazówka: marynata powinna mieć gęstą formę, w smaku dość słodka, jeżeli nie mamy octu winnego to możemy dodać sok z cytryny). Gotową marynatą polewamy mięso i odkładamy na parę godzin do lodówki pod przykryciem.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na maśle zamarynowane mięso (podsmażamy z każdej strony maksymalnie 3 minuty całość). Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku o temp. 200 stopni C ( pieczemy od. 20 minut w zależności od ustawień piekarnika).
3. Upieczone mięso kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Ugotowane młode ziemniaki kroimy w plastry, nakładamy na talerz, następnie dodajemy zieloną fasolkę oraz plastry pokrojonej polędwiczki. Całość skrapiamy resztkami sosu miodowego (marynaty) i dodajemy serek kozi. Posypujemy świeżymi listkami majeranku.
A oto jak to zrobić:
1. Małże oczyszczamy z piasku i wraz ze skorupą zanurzamy na godzinę w wodzie z solą morską.
2. Czosnek obieramy ze skórki i rozdrabniamy. Pietruszkę siekamy na drobną miazgę. Ziarenka pieprzu ucieramy w moździerzu. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku wrzącej i osolonej wody.
3. Na rozgrzanej głębokiej patelni podsmażamy czosnek (tak by go nie zarumienić) kawałki papryki chili oraz mieszankę owoców morza. Dodajemy wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy opłuczone małże i gotujemy tak długo, aż się otworzą. Skorupa małży pod wpływem temperatury, powinna się otworzyć. Jeżeli któraś ze skorupy nadal jest zamknięta, natychmiast ją wyrzućmy. Całość doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ugotowane spaghetti i dokładnie mieszamy z małżami, owocami morza i sosem. Naczynie postawiamy z powrotem na małym ogniu na kilka sekund, tak aby podgrzać sos i natychmiast zanosimy na stół.
Komentarz: Do makaronu możemy podać osobno starty parmezan oraz podgrzane pieczywo do zbierania czosnkowego sosu.
szparagi i jajko w koszulce
Skład (dla 2 osób):
pęczek zieonych szparagów
2 małe bagietki
2 jajka
sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek Monii GranFruttato
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
szczyppta soli
świeżo zmielony kolorowy pieprz
kilka kropel soku z cytryny
1. Szparagi należy dokładnie opłukać i odłamać zdrewniałe końce – powinny się same ułamać w odpowiednim miejscu ( ja dodatkowo obieram ze skórki, ale nie jest to wymagane przy zielonych szparagach). Następnie umieszczamy w gorącej osolonej wodzie, dodajemy 1 łyżkę cykru i gotujemy ok. 4-5 minut. Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy z każdej strony ok. 1 min.
2. Aby przygotować sos: do małego naczynia nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy majonez, musztardę i dokładnie mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem smarujemy podgrzaną bagietkę, dodajemy podsmażone szparagi i nakładamy jajko w koszulce.Całość posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Pieczone polędwiczki w miodzie ze świeżym majerankiem, kozim serem i czerwcowymi warzywami!
Napisała Zosia @ Czerwiec 19, 2013
Na dzisiejszy obiad zapraszam
prosto z mojego ogrodu. Świeże rzodkiewki, chrupiąca zielona fasolka
szparagowa i pieczone mięso w całkiem dobrym sosie. Ktoś chętny?
Skład:
1 polędwiczka wieprzowa
ok. 2 łyżki suszonego majeranku
garść świeżego majeranku
ser kozi do smarowania Merci Chef
młode ziemniaki / zielona fasolka szparagowa / rzodkiewki / pomidory (opcjonalnie)
2 łyżki masła
marynata do mięsa:
ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka musztardy sarepskiej
szczypta soli i pieprzu
1 płaska łyżka octu winnego
1. Mięso dokładnie myjemy i wycieramy. Oprószamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Oliwę z oliwek, miód i musztardę mieszamy w dużym kubku (naczyniu), dodajemy pozostałą część suszonego majeranku i ocet winny. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (wskazówka: marynata powinna mieć gęstą formę, w smaku dość słodka, jeżeli nie mamy octu winnego to możemy dodać sok z cytryny). Gotową marynatą polewamy mięso i odkładamy na parę godzin do lodówki pod przykryciem.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na maśle zamarynowane mięso (podsmażamy z każdej strony maksymalnie 3 minuty całość). Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku o temp. 200 stopni C ( pieczemy od. 20 minut w zależności od ustawień piekarnika).
3. Upieczone mięso kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Ugotowane młode ziemniaki kroimy w plastry, nakładamy na talerz, następnie dodajemy zieloną fasolkę oraz plastry pokrojonej polędwiczki. Całość skrapiamy resztkami sosu miodowego (marynaty) i dodajemy serek kozi. Posypujemy świeżymi listkami majeranku.
Uwaga ostatatnia szansa!
Wszystkich chętnych, którzy lubią tworzyć
nowe smaki, zachęcam do przygotowania swojego autorskiego przepisu z
dowolonym produktem Merci Chef i przesłania wraz ze zdjęciem potrawy. Po
więcej szczegółów zapraszam tutaj :-)
Skład:
ok. 1kg małży
1 opakowanie mieszanki owoców morza (mrożone, ok. 250g)
ok. 400 g makaronu spaghetti
4-5 ząbków czosnku
pęczek pietruszki
kilka kawałków pokrojonego chili
1 kieliszek białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
kilka ziarenek kolorowego pieprzu Kotanyi
sól morska
1. Małże oczyszczamy z piasku i wraz ze skorupą zanurzamy na godzinę w wodzie z solą morską.
2. Czosnek obieramy ze skórki i rozdrabniamy. Pietruszkę siekamy na drobną miazgę. Ziarenka pieprzu ucieramy w moździerzu. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku wrzącej i osolonej wody.
3. Na rozgrzanej głębokiej patelni podsmażamy czosnek (tak by go nie zarumienić) kawałki papryki chili oraz mieszankę owoców morza. Dodajemy wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy opłuczone małże i gotujemy tak długo, aż się otworzą. Skorupa małży pod wpływem temperatury, powinna się otworzyć. Jeżeli któraś ze skorupy nadal jest zamknięta, natychmiast ją wyrzućmy. Całość doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy ugotowane spaghetti i dokładnie mieszamy z małżami, owocami morza i sosem. Naczynie postawiamy z powrotem na małym ogniu na kilka sekund, tak aby podgrzać sos i natychmiast zanosimy na stół.
Komentarz: Do makaronu możemy podać osobno starty parmezan oraz podgrzane pieczywo do zbierania czosnkowego sosu.
W przepisie użyłam zmrożoną mieszankę owoców morza oraz świeże małże oczywiście jest to tylko propozycja.
Małże
jada się gotowane, pieczone, duszone lub na surowo. Występuję również w
postaci marynowanej. Wszystkie mięczaki (oprócz muszli św. Jakuba,
czyli tzw. Przegrzebki) gotuje się w muszlach przez 3-5 minut.
Sprawdzone owoce morza polecam zakupić w Makro (koszt 1kg małży ok.
26-29 zł)